Gudomlig Graviditet: Att planera en hemma-födsel

För en behaglig och fin födsel-upplevelse i hemmet kan det vara skönt att förbereda sig själv och sin familj. Det finns så klart inga måsten. Jag tyckte själv det var en fin del av den mentala och andliga förberedelsen inför förlossningen att också praktiskt förbereda mig och oss på att motta Orion i hemmet.

Den fantastiska känslan att ta emot sitt barn i hemmets trygghet är obeskrivlig!

Den fantastiska känslan att ta emot sitt barn i hemmets trygghet är obeskrivlig!

I den här och nästa artikel delar jag därför mina erfarenheter kring förberedelser inför en hemförlossning. Vi börjar med de rent praktiska detaljerna i den här artikeln. Och det är faktiskt inte särskilt mycket. Vi gjorde i ordning vårt ceremoni-rum med pool och kuddhörna. Men det går ju lika bra att ha det enklare än så!

Börja med att göra en To-Do-list för att få översikt över sakerna som behöver göras. Sätt gärna deadlines när du tycker att de bör vara ordnade. Det kan vara skönt att veta att allt är klart från v.37 eller så, så man är beredd! Här följer en lista du kan kopiera och låna om du vill. Tycker du jag har glömt något? Eller är det något annat du funderar på? Hör gärna av dig genom att skriva i kommentarerna här nedan.

Rummet och stämningen

- Förbered rummet, vilket rum vill du vara i?

- Gamla lakan och stora handdukar om man vill täcka för madrass eller golv.

- Myshörna med stora kuddar, amningskudde och liknande.

- En sittpuff och/eller pilatesboll.

- Mysbelysning. Vill du ha ljus eller små lampor?

- En stark lampa, en stol och bord eller liknande.

- Badkar? Dusch? Födselpool?

- Behöver du täcka för fönster och dörrar för att skydda mot insyn och/eller vinddrag och ljud?

- Musik att lyssna på och/eller instrument att spela?

- Rökelse eller aromalampa ?

- Värmen i rummet bör vara 22-24 grader.

 

Saker som är bra att ha till hands

- Trasor och små handdukar

- Balja till att ha vatten i och en till att lägga moderkakan i.

- Örtte, vatten och naturlig fruktjuice.

- Oljor till massage

- Övriga örter

- Sopsäckar

 

Kläder och packning

- Bärsjal

- Bebisens kläder, blöjor, filt och annat du förberett.

- Badrock till mor.

- Stora underkläder till mor.

- Stora trosskydd för 1-2 veckor framåt.

 

Övrigt att tänka på

- Vilka ska vara med? Partner, syskon, doula, barnmorska, andra?

- Vad vill du göra med moderkakan?

- Ha förlossningsbrevet nerpackat om det skulle bli aktuellt att åka till sjukhuset.

- Ta reda på hur långt det är till närmsta sjukhus, skriv upp deras telefonnummer och bestäm vem som ska köra.

- Förbered också sjukhuset på att ni föder hemma när det väl är dags, ring och berätta när värkarna startar och vad er plan är.

- Förbered mat till de som är med under födelseceremonin. Vad ska ätas efteråt? Även till dig! Vad vill du äta efteråt? Det är viktigt att fylla på med något jordande och stärkande efter en så starkt fysisk och andlig upplevelse som en förlossning är!

Vi hade förberett en enorm (17 liter tror jag) gryta med grönsakssoppa som stod på jämn värme på vedspisen. Där kunde alla ta när de ville och soppan var även lämplig för mig att äta om jag hade velat. Jag brukar fasta under ceremoni och åt efteråt. Soppa är verkligen optimal återhämtningsmat! Varm, stärkande, närande och samtidigt lätt att få i sig. Jag hade också förberett en födelsedagskaka: Kladdkaka!

Bestämmer du dig för att äta moderkakan finns det flera sätt att göra det på. Den kan t.ex. blandas i en smoothie eller frysas ner i piller-storlek. Att äta moderkakan ger livmodern och kroppen snabb återhämtning och energi. Blöder det mycket efter förlossningen kan man också äta en bit för att stoppa. Det finns de som är väl insatta i ämnet och det kan vara en god idé att gå med i någon av fb-grupperna för hemförlossning om du vill prata med doulor, barnmorskor och hemföderskor om allt möjligt. Moderkakan kan också frysas hel och planteras vid ett senare tillfälle.

kontakta mig om du är intresserad av Förlossningsolja magdalena@bymagie.com

kontakta mig om du är intresserad av Förlossningsolja magdalena@bymagie.com

Övriga örter kommer jag prata mer om i kommande artiklar men det kan t.ex. vara fint att ha kamomill och pepparmynta till hands för att lugna kropp och sinne (kamomill) eller illamående (pepparmynta). Kamomill är också naturligt smärtlindrande. Med oljor menar jag exempelvis eteriska oljor för smärtlindring eller uppiggande, och massageolja som min Förlossningsolja som syftar till att få ländryggen att slappna av och främja regelbundna sammandragningar. Eteriska oljor är ju även fina att ha i aromalampan för att skapa en välkomnande, trygg och harmonisk atmosfär.

Både för barnets skull och sin egen vill man väl skapa just en trygg, välkomnande och harmonisk atmosfär- en fin plats att landa på när man kommer till jorden. Och en trygg plats för mor att göra sitt arbete. Det går väl inte att helt förutsäga vad man kommer vilja göra när det väl är dags, även om yoga under graviditeten och förlossningsförberedande yoga ger bra tips och övningar i både vila och födselpositioner. Så personligen tycker jag det är lika bra att förbereda lite av varje, som en skön myshörna med många kuddar där man kan vila, sängen och sittpuff/boll att luta sig över. Vill du hyra en förlossningspool går det genom t.ex. Födelsehuset.

Om du har barnmorska och/eller doula kanske de vill ha tillgång till en bra lampa, en stol och bord eller liknande. Hör med dem vad de själva föredrar! En barnmorska är tyvärr overkligt svårt att få tillgång till när man vill föda hemma. Ett fåtal landsting erbjuder möjligheten gratis. I mitt tycke betalar jag gärna en barnmorska, alla dar i veckan, för att närvara. Hennes kunskap är guld värd! Problemet som jag ser det ligger i två saker:

1) vi betalar enormt mycket i skatt men får inte själva välja var vi vill föda

2) det finns knappt några hemförlossningsbarnmorskor att få tag i

Men det går!

Se Födelsehusets hemsida för en lista över barnmorskor och doulor i landet.

I min Medveten Gravidyoga svarar jag gärna på frågor om hemförlossning, naturlig smärtlindring, örter och naturlig förlossning. Vid varje tillfälle ägnar vi en liten stund åt att prata om dagsformen och funderingar som kommer upp. Läs mer här.

I nästa artikel skriver jag om de mentala och andliga förberedelserna inför en hemförlossning.

I kärlek och tacksamhet,

Magdalena Chandrakaí